1. Gemeente uitzoeken

We zijn op zoek naar een geschikte locatie in de Randstad om te gaan wonen. We denken aan Gouda, Waddinxveen, of Zoetermeer, want dat ligt in de buurt van ons werk. De afstand tot een kinderdagverblijf is heel belangrijk, en de afstand tot een school is ook belangrijk, maar in mindere mate. Op basis van de CBS Wijk- en Buurtkaart vergelijken we deze drie gemeenten op basis van deze twee criteria:

We zien dat Zoetermeer als beste uit de bus komt, dus laten we eens kijken of we want meer over Zoetermeer te weten kunnen komen.

2. Bevolkingssamenstelling in Zoetermeer

Laten we eens kijken naar de bevolkingssamenstelling in Zoetermeer naar leeftijdscategorie. We kunnen dit per wijk opvragen, samen met het landelijk gemiddelde:

3. Gemiddelde woningwaarde in Zoetermeer

Wat is de gemiddelde woningwaarde per buurt in Zoetermeer? Op onderstaande kaart loopt de schaal van blauw (goedkoper), naar geel (gemiddeld), naar rood (duurder).

We zien dat het stadscentrum van Zoetermeer relatief goedkoop is. Laten we daar eens verder gaan kijken.

4. Stadscentrum Zoetermeer

We zoomen in op het stadscentrum van Zoetermeer (buurt 06370002). Naast informatie uit de CBS Wijk- en Buurtkaart tonen we nu ook informatie uit de Basisregistratie Gebouwen (BAG). De kleuren geven de bouwjaren van de gebouwen weer: van blauw (ouder), naar rood (nieuwer).

5. Toegankelijkheid voorzieningen

Laten we ten slotte nog even terugkeren naar de reden waarom we in Zoetermeer zijn gaan kijken: de goede toegankelijkheid van voorzieningen zoals kinderdagopvang en scholen. Laten we daar nog de toegankelijkheid van huisartsen en supermarkten aan toevoegen. Welke buurt in Zoetermeer biedt de beste toegang tot deze voorzieningen? De kleuren op de kaart lopen nu van donkerblauw (dicht bij), via lichtblauw en geel (iets minder dicht bij), naar rood (ver weg).