Voorbeeld Linked dataset kabels en leidingen Universiteit Twente

By ut

Inleiding

De kabels en leidingen dataset is geconverteerd vanuit een geopackage file en naar linked data vertaald. Deze dataset is vervolgens aanwezig in deze omgeving op een zogenaamde triplestore, een database voor linked data. Toegang tot deze database kan plaatsvinden via een zogenaamd sparql endpoint: Een rest api waar een query volgens het sparql formaat naar toe gestuurd kan worden. Deze datastory werkt ook op basis van deze techniek. Grafieken, tabellen en kaartjes zijn geproduceerd op basis van sparql queries op de dataaset.

Deze datastory laat zien wat er zoal te vinden is in deze Kabels en leidingen linked dataset.

De eerste figuur laat een klein stukje data zien. In deze figuur is te zien dat de data direct gekoppeld is aan een klasse. Oftewel data is direct gekoppeld aan het schema. Daarnaast is te zien dat data elementen direct verbonden zijn met andere data elementen. In dit geval zijn Kabels en leidingen direct verbonden met punt objecten en bijbehorende schema objecten.

De volgende grafiek laat het aantal "instanties" per klasse zien. Deze data wordt direct opgevraagd via een sparql query. De resultaten van deze sparql query worden in een grafiek getoond.

Met behulp van sparql queries kan er data uit de linked database opgevraagd worden. Deze data kan ook geometrische gegevens bevatten. De volgende kaart laat een resultaat zien van een sparql query waarbij er geometrie opgevraagd wordt. Deze wordt op de kaart getoond. Verder is het mogelijk om deze resultaten nog verder te voorzien van extra informatie zoals kleur en label. De kleur van de feature wordt bepaald door de klasse waarvan de instantie lid is. De label geeft aan welke klasse dit is.

Met behulp van een frequentie diagram kan er inzicht geboden worden in de klasses en de bijbehorende kenmerken en hoe vaak deze voorkomen.

Link naar frequentie diagram: (https://data.labs.kadaster.nl/ut/kabels-en-leidingen/insights/classFrequency?graph=https%3A%2F%2Fdata.labs.kadaster.nl%2Fut%2F2023%2Fkabelsleidingen%2Fdata)

Je ziet de aantallen instanties (individuals genoemd in Linked Data) die aanwezig zijn per klasse. De grafiek kan verder uigeklapt worden waarbij er inzicht gegeven wordt in de frequentie van de kenmerken van deze klasse.

Hieronder is tevens ongeveer dezelfde informatie te vinden in tabelvorm. Je kunt hier ook de onderliggende sparql query zien via "try this query yourself'.

Kabels hebben een begin en eind punt. Deze relatie is nu expliciet aanwezig in linked data. Dat wil zeggen dat kabels direct verwijzen naar een Punt object. Je kunt dus nu ook andersom de data inspecteren. Hoeveel connecties heeft elk punt? De volgende tabel telt het aantal punten met 1, 2,3 of meerdere connecties.

Deze data kan natuurlijk ook grafisch weergegeven worden. Hieronder een kaart van de punten met meer dan 3 connecties. Punten met de meeste connecties zijn in het rood aangegeven

Andere Linked datasets

Kadaster heeft natuurlijk ook veel datasets zoals bijvoorbeeld de BAG, BGT, BRK, etc. Deze zijn ook aanwezig als Linked data en kunnen dus ook via Sparql bevraagd worden. Hieronder een voorbeeld van gebouwen in het gebied van de universiteit.

Linked data kan makkelijk vanuit meerdere bronnen gecombineerd worden. Hieronder een kaart waarbij Kabels en Leidingen gecombineerd worden met gebouwen via 1 sparql query.

De data uit beide bronnen kan gemakkelijk verder gecombineerd worden. Hieronder een voorbeeld waarbij een overlap tussen gebouwen en leidingen is gemaakt. Gebouwen die overlappen met 1 of meerdere leidingen worden op de kaart gezet. Het aantal overlappingen wordt gebruikt om de kleur te bepalen.