Gebruik-Waarde

Open Streetmap als databron

Tijdens het onderzoeken naar de bruikbaarheid van OSM als databron voor het Kadaster en de BRT hebben we een aantal bevindingen genoteerd.

  • De data van openstreetmap is gecrowd-sourced dus daar is altijd een kwaliteit issue.
  • Er is een verschil in de semantiek van hetzelfde object in OSM en BRT waardoor er geen 1-op-1 koppeling mogelijk is.

Maar er is ook goed nieuws:

  • De data bevat veel meer diverse objecten op een hoger granulariteitsniveau (bijvoorbeeld type/merk winkel).
  • De data is vollediger dan de BRT omdat deze sneller word aangevuld.

BRT en OSM Gebouwtypes

Als we kijken naar de gebouwen in OSM die ook in BRT voorkomen, krijgen we de volgende lijst:

Gebouwtypes in gebruik in zowel BRT als OSM
bunker factory palace synagogue
castle fire station school tank
chapel hospital sheepfold tower
chimney hotel silo university
church lighthouse sports hall water tower
crematorium mosque stadium wind turbine
dock museum swimming pool windmill

In deze tabel zien we een aantal types die interessant zijn voor kwaliteitsverbetering. Als we de tellingen maken tussen deze types in zowel de OSM en de BRT kunnen we de verschillen in kwaliteit een klein beetje zichtbaar maken (zie de volgende grafiek). De gebruiker van deze story dient nu nog zelf de vertaling te maken aangezien OSM in het Engels is gemodelleerd.

Verschillen

Tussen de telling van objecten liggen verschillen, die beide kant op kan liggen. Vaak zijn er in BRT meer instanties van objecten waar deze specifiek en goed gedefinieerd zijn (zoals fire_station/brandweerkazerne). Maar ook kunnen er in de OSM data meer instanties zijn wanneer de objecten generieker te interpreteren zijn (zoals bijvoorbeeld hospital/ziekenhuis)

Alle gebouwtypes die beschikbaar zijn in de BRT- en OSM-gegevens zijn te zien in de volgende tabellen. BRT bevat in totaal 69 verschillende gebouwtypen, terwijl OSM nog veel meer gebouwtypen heeft met in totaal 293 gebouwtypen.

Openstreetmap als een geografische dataset

Er zijn verschillende objecten in Nederland waarvan Openstreetmap een degelijke dekking garandeerd. Zelfs zonder deze met andere bronnen te combineren kan er al significante waarde uit de data gehaald worden.

Denk bijvoorbeeld aan parkeergarages. De aanwezigheid van (grote) parkeergarages is voor veel verschillende instanties van belang, waaronder gemeenten en veiligheidsregio's. In onderstaande query kun je vinden welke parkeergarages nederland bevat (en hoe groot deze zijn). U kunt het type parkeergarage selecteren, evenals de minimale en maximale oppervlakte die de parkeergarages op de kaart moeten worden weergegeven.

Figuur 1. Parkeergarages per type en oppervlakte.

Self-service analyse met de integrale bronnen

Er zijn verscheidene manieren om met de integrale data aan de slag te gaan van het open data ecosysteem. Zo zijn er verscheidene types in Openstreetmap die niet door de BAG en BRT gedekt worden, maar wel degelijk door deze data verrijkt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de vraag:

Welke supermarkten zijn er in Nederland? En hoe typeert de BRT deze?

De key admin_level beschrijft het administratieve niveau van een functie binnen een overheidshiërarchie en wordt voornamelijk gebruikt voor de grenzen van territoriale politieke entiteiten (bijv. land, staat, gemeente). Onderstaande query toont alle relaties met admin_level = 10, dat is het hogere niveau dat staat voor de woonplaatsen in Nederland: niet-autonome gemeentelijke onderverdelingen, geregistreerd in de BAG (https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Template:Admin_level_10).

De query kan voor elk admin level worden uitgevoerd. Optioneel kan de naam van een plaats worden opgegeven om de betreffende relatiepolygoon te ontvangen.

Tabel 3. Relatiepolygonen per admin level.

Als u vervolgens een van de bovenstaande namen (relaties) opgeeft, toont de volgende zoekopdracht, voor de opgegeven plaats, de polygonen in OSM die supermarkten bevatten en hoe deze worden gekenmerkt in BRT in de respectieve (doorgesneden) polygonen.

Figuur 2. Alle supermarkten in OSM en hun tag volgens BRT per woonplaats.