Kwaliteit

OSM en andere open datasets

Niet alle polygonen van OSM zijn verbonden met BAG- en wikidatabronnen. De onderstaande grafiek toont het totale aantal OSM-polygonen in Nederland en het totale aantal BAG- en wikidata-links die ze bevatten. Uit de grafiek blijkt dat bijna alle objecten met de tag "Building" een BAG-ID bevatten. De set met Wikidata links is een stuk minder rijk, maar is wel degelijk aanwezig.

Inzoomen op OSM - BAG

Ter illustratie van de volledigheid van de BAG links in OSM: Dit is het aantal actieve BAG panden in de Linked Data set van de BAG.

Wanneer we de verschillen tussen OSM en de BAG visualiseren op de kaart krijgen we het volgende. Zie zie je in onderstaande query de hoeveelheid actieve BAG panden die niet in OSM staan, per gemeente. Op deze manier kunnen we een inschatting maken van de regio's waar de dekking van de BAG in OSM het beste kan worden verrijkt.

Op detailniveau kan ook worden opgevraagd welke panden er dan missen in OSM per gemeente. Gebruik daarvoor onderstaande query.

Figuur 2. Missende BAG Panden in OSM, per Gemeente.

OSM - Wikidata

Laten we nu inzoomen op OSM - Wikidata.

Figuur 3. Alle OSM Objecten met Wikidata.

Kwaliteit van de koppeling tussen OSM polygonen en de BRT polygonen

Doordat de geometrieën niet altijd overeenkomen tussen de OSM en BRT komen hier verschillen. Dit heeft soms te maken met een nauwkeurigheid van inwinning/intekening, maar vaker vanwege definitie kwesties. Een duidelijk voorbeeld is bijvoorbeeld de gebouwcomplexen waar woningen aaneen zijn geschakeld. In de BRT wordt dit als één polygoon getekend, maar in OSM wordt ieder huis afzonderlijk ingetekend.

In het voorbeeld hieronder staat een overzicht met per gebouwtype hoe vaak (in percentages) deze gekoppeld zijn aan een BRT polygoon. In het geval van "apartments" zie je dat deze voor 98.35 % gekoppeld is met 1 ander object. Dat is dus heel goed! Maar als we kijken naar het "church" object, zien we dat deze voor 40.14 % gekoppeld is aan 1 ander object, en 49,92 % aan twee objecten in de BRT. In het geval van kerken is dat te verklaren omdat vaak in de BRT de toren van de kerk een afzonderlijk object is.

OSM_BRT_Appartments   OSM_BRT_Church

Polygonen en punten in OSM vs in BRT per gebouwtype

De volgende kaart toont brandweerkazernes in zowel de BRT als OSM. Momenteel voeren we in deze query nog geen mismatch analyse uit. In het blauw zie je punten die in OSM als brandweerkazerne zijn opgenomen (met de tag building of amenity of leisure of shop), in het groen zie je polygonen waarvoor dit geldt in OSM. In het rood zie je punten/polygonen die in de BRT als brandweer zijn opgenomen.

De query kan voor elk gebouwtype worden uitgevoerd. Aangezien de gegevens in OSM in het Engels zijn en in BRT in het Nederlands, moet het gebouwtype twee keer worden opgegeven, één keer voor elke dataset in de juiste taal.

Figuur 4. Alle polygonen en punten van een gebouwtype, in OSM en in BRT.

De onderstaande grafiek bevat een mismatch-analyse tussen OSM- en BRT-gegevens. Meer specifiek toont het het aantal OSM-polygonen en OSM-punten voor een specifiek gebouwtype (met de tag building of amenity of leisure of shop), maar het toont ook het aantal duplicaten in polygonen en punten (aantalOSMBeide). Daarom wordt het totale aantal in OSM berekend als: aantalOSMpolygonen + aantalOSMPunten - aantalOSMBeide. De laatste kolom toont het totale aantal BRT-polygonen en punten. Deze query kan ook voor elk type gebouw worden uitgevoerd.

Figuur 5

Overlappende polygonen per gebouwtype

Hieronder kun je de polygonen opvragen van een specifiek gebouwtype vanuit de BRT. De geometrische koppeling naar OSM wordt hier gebruikt om ook de polyonen vanuit OSM te visualiseren. Let op dat hierbij dus niet de polygonen van hetzelfde gebouwtype vanuit OSM worden gevisualiseerd. Het laat alleen de overlappende zien.

Figuur 6. Polygonen van een gebouwtype vanuit de BRT naar OSM.

Polygonen in OSM maar niet in BRT per gebouwtype

Met behulp van de volgende query kunt u alle polygonen vinden die in OSM maar niet in BRT zijn voor een specifiek gebouwtype. Dit zijn in de praktijk de polygonen van OSM die niet overlappen met polygonen in BRT (het tegenovergestelde van de query hierboven).

Figuur 7. Polygonen van een gebouwtype die in OSM staan en niet in BRT