Inzicht en Feitjes

OpenStreetMap (OSM) data

OpenStreetMap (OSM) is een open gegevensbron met een open bewerkbare geografische database van de wereld.

Polygonen en punten in OSM

Gegevens in OpenStreetMap worden opgeslagen in een eenvoudige gegevensstructuur die bestaat uit nodes, ways en relations. Een "node" vertegenwoordigt een enkel punt op de kaart en draagt zijn geografische locatie en een uniek identificatienummer. Een "way" vertegenwoordigt een polylijn of gesloten polygoon op de kaart. Ways slaan hun eigen locatie niet op, maar ze hebben een geordende lijst met node-ID's. Een "relation" vertegenwoordigt ook een polygoon, maar wordt gebruikt om uit te leggen hoe andere elementen samenwerken.

Nodes worden dus voor twee doeleinden gebruikt. Ten eerste kunnen ze puntachtige entiteiten aanduiden, zoals interessante punten. In dit geval bevat de node wat aanvullende informatie over wat het vertegenwoordigt. Ten tweede kunnen ze gewoon als onderdeel van een way worden geplaatst om hun vorm te coderen. Een node kan beide doelen tegelijkertijd hebben. Ways en relations worden gebruikt om niet-puntachtige entiteiten weer te geven, namelijk polylijnen en polygonen.

Ways of relations (polygonen) en nodes (punten) kunnen verschillende soorten objecten vertegenwoordigen. De volgende tabellen tonen de punten en polygonen van OSM in Nederland van het type building, amenity, leisure of shop, samen met hun brand. Bovendien bevatten polygonen van OSM links naar andere open datasets zoals de BAG en Wikidata.

OSM/BRT

Visualisatie van het OSM object

Hieronder staat het OSM object van de bovenstaande query op de kaart gevisualiseerd. Hier zie je dus één polygoon verschijnen met drie nodes binnen dat polygoon. Deze query kan voor iedere OSM Way worden uitgevoerd.Klik op de geometrieën om ook direct een URI te zien van het desbetreffende object. Uiteraard zou je bijbehorende data ook weer kunnen query-en.

Figuur 1. Het object van OSM gevisualiseerd op de kaart.

Basisregistratie Topografie (BRT) - OpenStreetMap (OSM) match

Kadaster is eigenaar en beheerder van de Basisregistratie Topografie (BRT). De BRT bestaat eigenlijk uit twee relevante onderdelen, namelijk het kaartproduct en het dataproduct. Er is een grote wens om de waarde van de gegevens in (het dataproduct van) de BRT te vergroten. Het doel is daarom om externe data over gebouwen (gebouwtypes) uit een andere publieke bron, namelijk OSM, te verzamelen en van daaruit automatisch te koppelen aan de bestaande BRT zodat de waarde van de geïntegreerde gegevens toeneemt.

BRT polygonen - OSM polygonen match

Om de OSM-gegevens te koppelen aan de BRT-gegevens, worden de BRT-polygonen gematcht met de OSM-polygonen wanneer hun geometrieën elkaar kruisen. De onderstaande tabel toont de polygonen van OSM samen met hun overeenkomende BRT-polyogonen, gedefinieerd door hun ID's.

Zoals met iedere geometrische analyse, zullen er excessen optreden in de koppelingswijze. Bijvoorbeeld: Hoeveel BRT objecten matchen er met één OSM object? Of vice versa. De excessen zie je in de twee onderstaande queries.

Note: Om deze objecten visueel te bekijken, klik eens op de URI om rechtstreeks naar de OSM bron te gaan! (eerste query). Of gebruik de query onderaan deze pagina om één OSM object integraal te bekijken.

Table 1. Het maximum aantal BRT objecten wat aan één OSM object te relateren valt.

Figuur 2. Het maximum aantal OSM objecten wat aan één BRT object te relateren valt.

Voorbeeld van gegevensstructuur

Onderstaande grafiek toont een voorbeeld als indicatie van de datastructuur in Linked Data. Het voorbeeld illustreert de grafiek van een specifieke polygoon met enkele van zijn keys, de BRT-polygoon die hij kruist, de punten die hij bevat, evenals enkele van de keys van deze punten. Deze query kan voor iedere OSM Way worden uitgevoerd.

Figuur 2. Voorbeeldgrafiek van de gegevensstructuur.