
Kadaster
Waar loopt de grens tussen uw tuin en die van uw buurman? En welk vastgoed is van wie? Het Kadaster registreert van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland wie welke rechten heeft.
Het houden van openbare registers en het bijwerken van de Basisregistratie Kadaster en Basisregistratie Topografie is onze wettelijke taak. Ook houdt het Kadaster de coördinaatpunten in het landschap bij: het Rijksdriehoeksstelsel. Alle gegevens die we registreren zijn beschikbaar voor iedereen.
Op deze pagina bevinden zich experimentele Kadaster datasets
Geïntegreerde ontsluiting van meerdere Kadastrale bronnen gebruikmakend van het Schema.org vocabulaire.
Momenteel bevat de Knowledge Graph gegevens die zijn opgebouwd uit de volgende Linked Data sets:
De Basisregistratie Adressen & Gebouwen (BAG) versie 2.0 is beschikbaar als linked open data. Met de ingang van BAG 2.0 zijn er een aantal zaken gewijzigd aan de BAG en hiermee ook de linked data variant van deze basisregistratie. Deze data wordt per kwartaal vernieuwd en mogelijk in de toekomst meer real-time, afhankelijk van de gebruikerswensen. Met deze publicatie verwachten we het gebruik van geodata een stimulans te geven, en we zijn dan ook zeer benieuwd naar gebruikerservaringen en toepassingen.
- Versie: 2022 Q2
- Actualiteit: 2022-05-20
- Changelog: Klik hier voor de changelog van de wijzigingen per levering
APIs
Overzichten
Contact
Heb je verbeterpunten, vragen of suggesties? Neem dan gerust contact met ons op via het geoforum en e-mail.
De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is een gedetailleerde digitale kaart van Nederland. In de BGT worden objecten zoals gebouwen, wegen, water, spoorlijnen en groen op eenduidige manier vastgelegd. De BGT wordt wettelijk geregeld. Op 1 januari 2016 is de wet in werking getreden voor bronhouders en de Landelijke Voorziening (LV BGT). Iedereen kan de informatie uit de BGT vrij gebruiken. Voor overheden en andere wettelijke gebruikers is het gebruik verplicht. Zie deze pagina voor de metadata beschrijving van de BGT-LD.
- Versie: 2022 Q2
- Actualiteit: 2022-04-30
- Changelog: Klik hier voor de changelog van de wijzigingen per levering
APIs
Data stories & toepassingen
Bezoek de Kadaster Labs pagina om verschillende toepassingen bovenop de BGT-LD te bekijken.
Data model browser
Klik hier om het data model van de BGT-LD te verkennen.
Type en sub-typen (taxonomie)
Klik hier om een visueel overzicht te krijgen van de typen en subtypen in de BGT-LD.
De BRT bestaat uit digitale topografische bestanden op verschillende schaalniveaus. Deze verzameling topografische bestanden is beschikbaar als open data. Dat betekent dat het Kadaster deze gegevensbestanden kosteloos en met minimale leveringsvoorwaarden ter beschikking stelt.
- Versie: 2022 Q2
- Actualiteit: 2022-21-04
- Changelog: Klik hier voor de changelog van de wijzigingen per levering
Heb je verbeterpunten, vragen of suggesties? Neem dan gerust contact met ons op via het geoforum en e-mail.
Overzichten
APIs
De Basisregistratie Kadaster (BRK) bestaat uit:
- de kadastrale registratie van onroerende zaken en zakelijke rechten
- de kadastrale kaart. Hierop ziet u de ligging van de kadastrale percelen (inclusief perceelnummer) en de grenzen van het rijk, de provincies en de gemeenten.
De Kadastrale kaart bevat op dit moment geen historie van kadastrale percelen. Mogelijk dat deze in een toekomstige levering wel wordt toegevoegd.
- Versie: 2022 Q1
- Actualiteit: 2022-01-14
- Changelog: Klik hier voor de changelog van de wijzigingen per levering
Deze linked dataset bevat op dit moment de volgende delen van de BRK:
- Publiekrechtelijke Beperkingen (PB)
- Digitale Kadastrale Kaart (DKK)
- BRK Adressen (de koppeling tussen de BRK en de BAG Adressen)
De dataset heeft momenteel de volgende actualiteit:
- Publieksrechtelijke Beperkingen: 16-03-2021
- Digitale Kadastrale Kaart: 14-01-2022
- BRK Adressen: 04-05-2022
Daarnaast bieden we de volgende resources om gebruikers op weg te helpen met deze dataset:
De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) bevat informatie over alle adressen en gebouwen in Nederland. De data uit de BAG wordt op verschillende manieren ontsloten. Één van deze manier is Linked Data, waarmee de BAG bevraagd kan worden. Linked Data is een nieuwe manier om gegevens te representeren, combineren, en op het Internet te ontsluiten. Om Linked Data te kunnen bevragen maken wij gebruik van SPARQL. SPARQL is de gestandaardiseerde bevragingstaal voor Linked Data.
Hieronder zijn enkele voorbeelden van bevragingen over de BAG. Het mogelijk is om de bevraging aan te passen door waardes in te vullen in de invoervelden. Het is ook mogelijk om de bevraging direct aan te passen, door de ‘editor’ component te openen.
De BRT bestaat uit digitale topografische bestanden op verschillende schaalniveaus. Zowel de opgemaakte kaarten als de objectgerichte bestanden zijn beschikbaar als open data. De data uit de BRT wordt op verschillende manieren ontsloten. Één van deze manier is Linked Data, waarmee de BRT bevraagd kan worden. Linked Data is een nieuwe manier om gegevens te representeren, combineren, en op het Internet te ontsluiten. Om Linked Data te kunnen bevragen maken wij gebruik van SPARQL. SPARQL is de gestandaardiseerde bevragingstaal voor Linked Data.
Hieronder zijn enkele voorbeelden van bevragingen over de BRT. Het mogelijk is om de bevraging aan te passen door waardes in te vullen in de invoervelden. Het is ook mogelijk om de bevraging direct aan te passen, door de ‘editor’ component te openen.
1. Introductie
De Basisregistratie Topografie (BRT) bestaat uit digitale topografische bestanden op verschillende schaalniveaus. Deze verzameling topografische bestanden is beschikbaar als Linked Open Data. In deze Data Story kijken we naar de religieuze gebouwen die in de BRT dataset worden beschreven. De BRT wordt beheerd door het Kadaster.
We beginnen met het tellen van het aantal religieuze gebouwen in Nederland in combinatie met hun gebouwsoort. Het volgende cirkeldiagram laat de gebouwsoorten zien die in de Linked Data gebruikt worden om de verschillende soorten religieuze gebouwen mee aan te duiden, samen met het aantal instanties voor iedere soort.