d

Directie Bouw

directie-bouw
Created on Jun 27th, 2022

Directie Bouw onderzoekt de mogelijkheden naar het gebruik van geodata voor de bouwwereld.

Members

Waarom BIM en Kadaster Knowledge Graph?

De behoefte om gebruik te maken van gecombineerde data uit verschillende basisregisters is groot, maar momenteel moeilijk door manier waarop de basisregistraties zijn ingericht en de complexiteit van de bijbehorende gegevensmodellen. De Kadaster Knowledge Graph is een eerste oplossing voor dit vraagstuk van geïntegreerd gebruik en biedt de mogelijkheid om op een geïntegreerde manier gebruik te maken van data uit meerdere geo-basisregistraties. Deze Kadaster Knowledge Graph is generiek, dus niet gemaakt om een specifiek probleem voor een bepaalde sector op te lossen, maar biedt een oplossing voor oneindig veel vragen die leven bij verschillende gebruikers in verschillende sectoren. In deze data story kijken we naar de mogelijkheden om data uit een BIM model te bevragen in combinatie met de Kadaster Knowledge Graph.

Toekomst: naast de Kadaster Knowledge Graph zijn een of meer BIM KG’s beschikbaar, waardoor het in de toekomst mogelijk is om informatie gecombineerd te kunnen bevragen. In de toekomst wordt de BIM Knowledge Graph wellicht opgebouwd en onderhouden door diverse partijen in de bouwsector (architectenbureaus, ontwikkelaars, bouwbedrijven, installatiebedrijven), staat de informatie in die BIM KG fysiek verspreid en staat de Kadaster Knowledge Graph bij het Kadaster. Door gecombineerde bevragingen uit te voeren op zulke verschillende verspreide Knowledge Graphs maken we federatieve bevragingen mogelijk. Om de werking hiervan te laten zien hebben we onderstaande datastory opgesteld.

Voorbeeld 1: Gebouw gegevens uit de BIM model

Een voorbeeld van een querie waarin we in een bepaald gebied panden zoeken die aan bepaalde kenmerken voldoen. In dit voorbeeld zoeken we in de Wijk Hees in Nijmegen alle panden met een houten kozijn. Het pand Schependomlaan is het enige pand dat oplicht omdat dit pand houten kozijn heeft (we hebben voor deze demo maar 1 BIM model).

Idee is om met deze querie aan te tonen dat als je meerdere BIM modellen zou hebben je kan zoeken op bepaalde eigenschappen van een pand. Je krijgt dan alle panden te zien die aan de zoekcriteria voldoen.